همه چیز درباره طرح ملی احیا و بازیابی تجهیزات پزشکی در ایران

  • خانه
  • وبلاگ
  • همه چیز درباره طرح ملی احیا و بازیابی تجهیزات پزشکی در ایران
۲۵تیر ۱۴۰۱

“ویتا” از ایجاد تا ۲ میلیون دلار صرفه‌‌جویی ارزی در ۱ سال

“ویتا” اسم یک طرح ملی است که در سال ۱۳۹۸ با مطالعات بسیار گسترده بر روی تجارب کشورهای پیشرفته جهان و با هدف تبدیل ضعف‌های صنعت سلامت کشور به فرصت آغاز شد. این شرکت با نام تجاری ویستا تجهیز احیا به عنوان اولین مرکز تخصصی احیای تجهیزات پزشکی در ایران در لیست سامانه IMED اداره کل تجهیزات پزشکی قرار گرفته است.

یک طرح بسیار دقیق و مفصل که نتیجه‌ی سالها تجربه در حوزه تجهیزات پزشکی ایران بود. طرحی که توسط چند تن از فعالان حوزه تجهیزات که ید طولانی در این حوزه داشتند، به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه شد.

این طرح با چکش‌کاری فراوان و تدوین قوانین یک صنعت نو در ایران به مرحله اجرا رسید. یک صنعت بسیار پرسود برای مراکز درمانی و فرصت‌ساز برای نخبگان داخلی که بتوانند دانش خود را در یک صنعت ویژه و نوظهور در ایران به نمایش بگذارند.

طرحی بزرگ که توانست در مدت یکسال ۲ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور به ارمغان آورد.

معنای واژه ویتا

این کلمه به معنای زندگی و حیات مجدد است و هدف از آن اشاره به چشم‌انداز اصلی طرح است، که همان حیات مجدد برای تجهیزات پزشکی اسقاطی با راه‌اندازی صنعت احیا و بازیابی می‌باشد.

موانع و مشکلات

راه‌اندازی یک صنعت جدید در هر نکته‌ای از جهان بی‌شک در ابتدا مشکلات بسیاری به همراه دارد.

در خصوص راه‌‌اندازی ویتا نیز اولین مسئله نو بودن این صنعت در ایران و نبود قوانین مدون در وزارت بهداشت و سایر نهادهای مرتبط با بحث تجهیزات پزشکی بود.

مسئله دوم سختی این طرح با توجه به هزینه‌های بسیار بالا، نداشتن آشنایی مراکز درمانی با بحث احیا و بازیابی، عدم استقبال واردکنندگان تجهیزات و داشتن تصور غلط در خصوص احیا و بازیابی و خلط آن با بحث تعمیر بود.

تصور بسیاری از مسئولان مراکز مبنی بر غیرقابل اعتماد بودن تجهیزات بازچرخانی شده به لحاظ کیفیت از سختی‌ها و دشواری‌هایی بود که متاسفانه هنوز هم برای برخی از مراکز کاملا برطرف نشده است.

نبود سرمایه کافی، طولانی شدن بروکراسی اداری جهت دریافت تجهیزات اسقاطی از مراکز و… از دیگر مشکلات راه‌اندازی پلتفرم نوآوری ویتا بود.

تدوین قوانین

با تایید نهایی طرح احیا و بازیابی توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و راه‌اندازی ابتدایی کار، مدیران طرح با رایزنی‌های بسیار و برگزاری جلسات متعدد با نهادهای مرتبط از جمله اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سایر نهادها و مقامات مرتبط، قوانین مربوط به دستورالعمل‌های احیا و بازیابی (مانند چگونگی پروسه ارتباط با مراکز، تامین قطعات، هزینه احیا و….) و قوانین بودجه‌ای این طرح ملی را تدوین کردند.

قوانین مربوطه پس از تصویب به مراکز و دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ گردید.

وجود یک دستورالعمل کامل و جامع، پیش‌بینی بودجه‌های لازم، جواز خرید تجهیزات احیا شده به بیمارستان‌ها و مراکز وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور از جمله قوانین مصوب در حیطه بازچرخانی تجهیزات پزشکی اسقاطی بود.

سوله فنی ویتا در روزهای اول راه‌اندازی
سوله فنی ویتا در روزهای اول راه‌اندازی

همکاری با ویتا در دستور کار مراکز درمانی

با تصویب قوانین، دریافت مجوزهای لازم از سوی ادارره کل تجهیزات پزشکی و سایر مجوزهای ضروری و با آشنایی بیشتر مراکز درمانی با صنعت احیا و بازیابی، مراکز به صورت تدریجی شروع به همکاری با ویتا نمودند.

پس از احیای دستگاه‌های مختلف که بویژه در شرایط کرونایی و نیز کمبود بودجه در بخش سلامت برای مراکز بسیار حیاتی بودند، مراکز از نتیجه کار بسیار شگفت زده شده و به اهمیت کار ویتا و نیز صرفه بسیار بالای اقتصادی که این طرح برای آنها به ارمغان آورد، پی بردند.

پس از آنکه تجهیزات بازچرخانی شده از ویتا با کیفیت بسیار بالا و حداقل قیمت ممکن، به مراکز بازگشته و مورد استفاده قرار گرفتند، کیفیت بالای این تجهیزات مورد تایید تمامی کاربران قرار گرفت به گونه‌ای که حتی پس از احیای حدود ۱۰۰ دستگاه، هیچگونه اعلام نارضایتی از هیچ مرکزی به پلتفرم نوآوری ویتا صورت نگرفت.

با توجه به این روند کم‌کم مراکز شروع به ارسال تجهیزات اسقاطی خود به ویتا کردند و لذا این همکاری روزبه‌روز در حال گسترش است.

عملیات احیا بر روی چه تجهیزاتی انجام می‌شود.

همانطور که گفتیم تمامی روند کار ویتا در امر احیا و بازیابی براساس قانون و دستورالعمل‌های مصوب است.

براین اساس اولین دستورالعمل اجرایی در این پلتفرم انتخاب تجهیزی است که امکان ورود به خطوط ویتا را دارد.

این دستورالعمل بدین شکل است که تنها تجهیزاتی می‌توانند جهت احیا و بازیابی به ویتا معرفی یا منتقل شوند که از برندهای بزرگ جهانی باشند، تولید داخلی نباشند، تکنولوژی به کار رفته در دستگاه مورد تایید مراکز درمانی در ایران و جهان باشد، به عبارت دیگر تکنولوژی دستگاه، خارج از رده نباشد.

تجهیزی که می‌تواند وارد ویتا شود، باید یک تجهیز اسقاطی بوده و شرکت نماینده‌ی آن برند حاضر به پشتیبانی دستگاه نباشد.

اگر مرکز چنین تجهیز اسقاطی در انبار خود داشته باشد می‌تواند جهت بهره‌وری بالا از تجهیز خود با پلتفرم ویتا همکاری نماید.

جهت مشاوره با ما تماس بگیرید.

انبارش غیراستاندارد تجهیزات اسقاطی
انبارش غیراستاندارد تجهیزات اسقاطی

قوانین ویتا

چنانکه بیان شد ویتا چون اولین مرکز احیا و بازیابی تجهیزات پزشکی در ایران است، می‌بایست قوانین مدونی جهت صفر تا صد پروژه احیا می‌داشت.

لذا علاوه بر قوانین وزارتی و حکومتی که در خصوص پروسه احیا تصویب شد، این پلتفرم در درون سازمان خود نیز قوانین و دستورالعمل‌های خاصی را از همان ابتدا جهت بحث احیا تصویب کرده و بدانها پایبند است. برخی از موارد کلی این قوانین عبارتند از:

  • ویتا تنها، تجهیزات پزشکی اسقاطی و از چرخه درمان خارج شده را پذیرش می‌کند.
  • تجهیزات پزشکی با برندهای بزرگ جهانی پذیرش می‌شوند.
  • جهت حمایت از تولید داخلی، تجهیزات با برند داخلی پذیرش نخواهد شد.
  • تجهیزاتی که هزینه احیای آنها برابر با حداکثر ۲۰% هزینه خرید یک تجهیز نو باشد، پذیرش خواهد شد.
  • دستگاهی پذیرش می‌شود که نماینده آن برند خدمات پس از فروش به آن ارائه نمی‌دهد.
  • ارائه گارانتی و خدمات پس از احیا شرط اصلی تحویل دستگاه خواهد بود.
  • دستگاهی احیا شده است که کیفیت آن در حد کیفیت کارخانه‌ای باشد.
  • خرید تجهیزات پزشکی  اسقاطی از مراکز باید با بالاترین قیمت ممکن انجام گیرد.
آموزش ضمن خدمت به پرسنل
آموزش ضمن خدمت به پرسنل در ویتا

پروسه ورود و خروج یک دستگاه از ویتا

  • انتخاب تجهیزات

انتخاب تجهیز مناسب اولین قدم در شیوه‌های بازیابی خوب است. همه تجهیزات برای بازیابی مناسب نیستند.

دانستن تاریخچه خدمات تجهیزات ضروری است. قابلیت ارتقا یکی دیگر از عوامل مهم است.

  • جداسازی، بسته بندی و حمل و نقل

ممکن است دستگاه در حین حمل و نقل حتی قبل از بازیابی آسیب ببیند.

اطمینان از اینکه این اتفاق نمی‌افتد، تمام سیستم‌ها و اجزای اصلی به‌طور حرفه‌ای بسته‌بندی و بدون هیچ آسیبی به مرکز بازیابی منتقل می‌شوند. ممکن است با توجه به نوع تجهیز قطهات اصلی دستگاه از هم باز شده و سپس بسته‌بندی و ارسال شوند.

  • تمیز کردن و ضد عفونی کردن

یک مرکز بازیابی خوب، تمیز کردن و ضدعفونی را به عنوان بخشی از فرآیند بازیابی تثبیت کرده (تا سلامت کارکنان و کاربران تامین شود) و اطمینان حاصل می‌کند که ابزارها و عوامل اختصاصی مورد نیاز برای تمیز کردن و ضد عفونی و محافظت فردی در دسترس هستند.

  • بازرسی، تشخیص عیب و تست

تشخیص عیب و آزمایش تمام قطعات قابل مشاهده، قطعات مکانیکی، الکتریکی، مبدل ها و عملکرد سخت افزار و نرم افزار الکترونیکی انجام می‌شود.

پس از بررسی‌ها براورد هزینه شده و در صورت موافقت مرکز درمانی کار بازیابی دستگاه آغاز می‌شوند.

  •  برنامه ریزی برای تجهیزات پزشکی مرمت شده

نحوه انجام بازسازی پس از بازرسی و آزمایش می تواند بر اساس اجزایی که نیاز به تعویض دارند و سیستم هایی که نیاز به آزمایش بیشتر دارند و غیره بسیار متفاوت باشد.

بنابراین باید برای هر تجهیزات برنامه ریزی و استقرار منابع مناسب انجام شود.

  •  فرآیند بازیابی

فرآیند بازیابی خود شامل فعالیت های مختلفی است مانند:

تعویض قطعات فرسوده، بازیابی ظاهری، تعمیر قطعات مکانیکی، تعمیر قطعات الکتریکی، تعمیر تغذیه و مبدل، تعمیر/تعویض سیستم های کامپیوتری،

مونتاژ مجدد سیستم، به روز رسانی نرم افزار با ارتقاء سخت افزار به صورت اختیاری، عیب‌یابی مجدد در صورت بروز اشکال، تست کیفیت سطح قطعات و کالیبراسیون مجدد، بررسی کامل ایمنی الکتریکی، به روز رسانی رکورد تاریخچه دستگاه، افزودن برچسب های به روز و تست طولانی مدت، کنترل کیفی و …

  • بسته بندی و حمل و نقل تجهیزات پزشکی بازیابی شده

بسته‌بندی تجهیزات پزشکی با توجه به حساسیت بالای این تجهیزات، نیاز به یک نیروی حرفه‌ای دارد که این نیرو باید از واحد مهندسی زیرساخت بوده و کاملا به پروسه آشنا باشد.

  • نصب مجدد تجهیزات پزشکی مرمت شده

فرآیندهای لازم برای نصب مجدد، بررسی عملکرد سیستم، آموزش و تحویل در مرکز درمانی باید دقیقاً مانند یک تجهیز جدید دنبال شود.

از مرکز بازیابی دیدن کنید تا ببینید افراد آن‌ها چقدر آموزش دیده‌اند، چه ابزار و امکاناتی برای بررسی‌های مختلف کیفیت، آزمایش‌ها و سایر فرآیندها در اختیار دارند و مهم‌تر از همه اینکه چقدر از فرآیندهای تجویز شده پیروی می‌کنند.

  • خدمات پس از احیا و گارانتی

با توجه به اینکه در صنعت احیا و بازیابی اصل اساسی بازچرخانی یک دستگاه، بازگشت آن دستگاه به حالت اولیه کارخانه‌ای است، لذا پلتفرم نوآوری ویتا با اطمینان از کیفیت محصول ارائه شده، گارانتی یکساله و خدمات پس از احیای ۳ ساله به تجهیزات خود می‌دهد.

انبارش استاندارد تجهیزات اسقاطی در ویتا
انبارش استاندارد تجهیزات اسقاطی در ویتا

اهداف ویتا

اهداف کلان ویتا

  • صرفه جویی ارزی

ایجاد صرفه جویی ارزی ۴۰میلیون دلاری در ۵سال و ایجاد یک بازار ۵میلیون دلاری محصولات دانش بنیان در این حوزه

  • اشتغال­زایی

ایجاد اشتغال بیش از ۱۰۰ نفر نیروی تحصیل‌کرده جوان و ایجاد فرصت‌های شغلی مبتنی بر شایستگی بر اساس ارزیابی‌های دوره‌ای سالیانه

  • بالابردن بهره‌­وری تجهیزات پزشکی

ارتقای بهره­‌‌وری و کارآیی تجهیزات پزشکی از طریق بازیابی و تعمیرات اساسی و ارائه خدمات دانش‌­بنیان و نوآورانه نگهداشت بیمارستانی

  • کاهش هزینه مراکز درمانی

با استفاده از قابلیت احیای تجهیزات اسقاطی، مراکز با حداقل قیمت ممکن به تجهیزات پزشکی در حد نو و کارخانه‌ای دسترسی خواهند داشت.

  • توسعه و بومی­‌سازی تکنولوژی­­

تحقیق و توسعه دانش ساخت قطعات و تجهیزات پرکاربرد و کلیدی بیمارستانی

  • صادرات

ورود به بازارهای بین‌المللی از طریق صادرات و انتقال دانش فنی به کشورهای همسایه

بوت کمپ یا کارگاه‌های تخصصی در ویتا
بوت کمپ یا کارگاه‌های تخصصی در ویتا

سایر اهداف

  • محرومیت‌زدایی

محرومیت‌زدایی و تجهیز مراکز درمانی مناطق کم‌برخوردار با استفاده از تجهیزات احیا شده

  • آموزش

آموزش دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته‌های مرتبط با استفاده از تجربیات و دانش تیم فنی ویتا.

در این حوزه ویتا دوره‌های مختلفی را با عنوان بوت‌کمپ تخصصی تجهیزات پزشکی برگزار کرده و آموز‌ه‌های عملی را به شرکت‌کنندگان ارائه میدهد.

  • خدمات سرویس و نگهداشت

با توجه به توان بسیار بالای پرسنل فنی ویتا و نیز تجربه بیش از ۱۰ ساله‌ی مدیریت این پلتفرم در بحث سرویس و نگهداشت، ویتا به شرکت‌های متقاضی، خدمات سرویس و نگهداشت پیشرفته جهانی ارائه میدهد، که این خدمات در سطح ایران از سوی هیچ شرکتی به صورت رسمی ارائه نمی‌شود. با توجه به اهمیت این صنعت در کشورهای بزرگ جهان، باید از تجربیات این کشورها جهت بهره گیری از منابع تجهیزات پزشکی اسقاطی استفاده نمود و از هر منبعی و تجهیزی به صورت بهینه استفاده کرد

ویتا پس از گذشت ۱ سال
ویتا پس از گذشت ۱ سال

دستاوردهای ویتا در دومین سال فعالیت

این مرکز با تکیه بر دانش فنی پرسنل، مدیریت بسیار فعال و حمایت نهادهایی که دغدغه صنعت درمان و مشکلات و مسائل این حوزه را داشتند، توانست با جلب رضایت بیش از ۹۰% مراکز درمانی همکار، جایگاه خود را در کشور به دست آورد.

ویتا با احیا و بازیابی بیش از ۲۰۰ دستگاه مربوط به مراکز درمانی از سراسر کشور، هزینه‌های بخش تجهیزات این مراکز را به طور چشمگیری کاهش داده و با صرفه‌جویی بیش از چند میلیون دلار ارز، جایگاه ویژه‌ای در حوزه سلامت به دست آورده است.

این مجموعه که در ابتدا تنها در سه خط فعالیت داشت، روبه روز بر تعداد خطوط خود افزوده و قصد دارد تا در سال آتی تعداد دستگاه‌های احیا شده خود را به بیش از ۵۰۰ دستگاه و تعداد نیروهای خود را به بیش از ۱۰۰ نفر برساند. یکی از چشم‌اندازهای این مجموعه کاور کردن تمامی تجهیزات پزشکی به ویژه تجهیزات سرمایه‌ای در بخش احیا و بازیابی است.

همکاری و مساعدت مراکز و دانشگاه‌های علوم پزشکی بی‌تردید علاوه بر سود بالا برای این مراکز، همچنین سبب گسترش فعالیت ویتا و حتی ورود سرمایه‌گذاران دیگر به این عرصه بسیار استراتژیک خواهد شد.

بیشتر بدانیم

شرکت دانش‌بنیان ویتا به عنوان یک طرح ملی قصد دارد تا جهت حمایت از مراکز درمانی کشور در سراسر ایران، بهره‌برداری بالا از منابع موجود و نیز رسیدن به رویای تجهیز همه مراکز درمانی کشور، راه خود را با وجود تمام موانع با قدرت ادامه دهد و در این مسیر از تمامی مراکز، نهادها، بیمارستان‌ها، دانشگاه‌های علوم پزشکی و افراد فعال در حوزه تجهیزات می‌خواهد تا با همکاری با این مرکز، مسیر را برای پیشرفت بخش سلامت کشور و نیز ارائه خدمات ارزان درمانی به تمام مردم سرزمین مقدسمان ایران هموار نمایند.

رواج فرهنگ استفاده از تجهیزات احیا و بازیابی شده که به عنوان یک صنعت بسیار ارزشمند در جهان جاافتاده است، می‌تواند یاری‌گر مراکز درمانی و نیز مردم تک تک نقاط کشور برای دسترسی ارزان و آسان به خدمات درمانی باشد.

تجهیزات اسقاطی خود را به ویتا بفروشید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.